Translate

úterý 19. února 2013

Řasím, řasíš, řasíme

Včera jsem u nahrávání fotek téměř odpadla, ale dnes se k vám vracím s článkem na téma JAK ŘASIT LÁTKU NA ŠICÍM STROJI. Tyto fotky jsem pořídila někdy na podzim roku 2012 a až konečně tento článek na blogu Life Styling, mě konečně rozhoupal k napsání článku a také dokončení spodničky. Takže děkuji moc za popostrčení Oli!
Olga ve svém článku popisuje, jak na to ručně, za pomoci špendlení a stehování, což je super a naprosto běžný způsob. Co se vám ale může stát právě při špendlení tylu na spodničku? Že špendlíky vám budou z tylu vyjíždět při jakékoliv manipulaci se sešpendleným materiálem. A v tu chvíli, kdy ztrácíte nervy, vrčíte na hromadu tylu a klejete, že se na to můžete vy*rat, přichází na řadu šicí stroj.

Nafotila jsem pro vás dvě varianty, obě jdou použít i při řasení jiných "řasitelných" materiálů. Já sama je mám ozkoušené na saténu a taftu, ale hlavně u druhého způsobu doporučuji, abyste si vyzkoušeli na kousku materiálu, který chcete řasit, jestli to tímto způsobem půjde a jestli je hustota řasení podle vašich představ.

ZPŮSOB PRVNÍ:

Na první fotce vidíte, jak si máte seřídit stroj. Délku stehu si dejte na maximum a napětí horní nitě na minimum.

MiciMathonkaBlog Sewing Tips
Tím pádem vám stroj bude šít, dlouhé volné stehy, které ušijete po celé délce v místě, kde chcete materiál řasit. Okraje šití neuzašívejte a šijte vždy ve dvou řadách, tak 2 až 4 mm od sebe. Tím se řasení zpevní a sníží se rizko přetržení nitě u řasení pevnějších/hrubších materiálů.

MiciMathonkaBlog Sewing Tips

Když máte ušito, vezmete lícové konce nití na jedné straně(druhou rukou držíte materiál, já jsem ji používala na focení) a začnete za ně opatrně tahat směrem k sobě a tím se vám začne látka pěkně řasit. Pokud vám to nejde, zkuste rubové konce nití nebo druhý konec řaseného místa, někdy se může stát, že se holt nit zasekne ve vlákně materiálu.
Rukou, kterou držíme materiál, opatrně posouváme řasení "dál od sebe" jemným tažením a tím řasíme látku dál a dál.

Na tomto způsobu je skvělé, že si můžete korigovat intenzitu řasení a jeho rozložení.

MiciMathonkaBlog Sewing Tips
MiciMathonkaBlog Sewing Tips


ZPŮSOB DRUHÝ:

Délku stehu si stejně jako u prvního způsobu nastavíte na maximum, ale teď potřebujete mít i napětí horní nitě utažené na maximum. Protože právě tah této napnuté nitě vám sám bude řasit látku.

MiciMathonkaBlog Sewing Tips
Tentokrát můžete konec řasení uzašít, řasíte pouze jedním prošitím. U tohoto způsobu doporučuji občas kontrolovat, jestli stroj opravdu řasí. Pokud jste provedli zkoušku řasení na kousku materiálu a najednou stroj neřasí, tak je velmi pravděpodobné, že vám horní nit vyklouzla z napínače (to se při tak velkém napětí občas stavá). A pokud jste si zkoušku na vzorku materiálu neprovedli, dobře vám tak(můžete začít párat), já jsem vám to říkala, že si ji máte udělat, abyste zjistili, jestli tímto způbobem půjde vámi zvolený materiál řasit.


MiciMathonkaBlog Sewing Tips

A takto nějak by měl vypadat výsledek vašeho snažení.



Doufám, že je všechno z mého popisu jasné, kdyby ne, tak se ptejte v komentářích, ráda cokoliv upřesním.

O víkendu se můžete těšit na výsledek mého řasícího snažení.


MICI✄

*pokud jste v  textu našli nějakou gramatickou chybu, předem se za ni omlouvám, tato slova píši téměř v polospánku.






4 komentáře: