Translate

čtvrtek 1. března 2012

SLÍBENÉ ŠITÍČKO

ANO! Konečně jsme se všichni dočkali toho, že jsem se odhodlala sesmolit článek o šití. Neříkám, že to budou nějaké super trupr vychytávky a taky je možné, že budete všechny moje "triky" znát a dávno používat. Jen jsem si říkála, že bych se s vámi ráda podělila o něco, co mi ulehčuje a zpříjemňuje tvorbu.

MiciMathonka šitíčko
Na začátku všeho stojí náležitě ořezaná křída. Je to jednoduchá rovnice: ostrá křída= přesná tenká linka = přesné a navazující detaily
škrabu ji nůžkami na papír


MiciMathonka šitíčko
Jako modelový "přesný" tvar můžeme použít třeba límec. Další věc, kterou byste měli udělat, pokud chcete pěkný a tvardržící límec je podlepení (vlizelín), ale některé podlepovací materiály vám mohou váš límec srazit při nažehlování a už vám pak nesedí do průkrčníku a je to na prd. Takže abychom se tomu vyhnuli, tak si podlepíme kus látky, ze které bude límec ještě před přenesením jeho střihu a tím je problém vyřešen. Dělám to tak u všech ostatních dílů, které potřebuji vystužit.

Tááák máme podlepený a nakreslený límec, který jsme si vystřihli a teď můžeme začít šít.


Pokud patříte k té preciznější půlce, tak si límce sestehujete k sobě tzv. stehovkou, která vám zajistí, že obě poloviny drží u sebe. A pokud to chcete mít rychle hotové, tak to jen sešpendlíte. A fígl je v tom, že špendlíky nepícháte souběžně s budoucím švem, ale kolmo na něj. Protože když si to prošpendlíte kolmo, je menší šance, že se špendlík potká s jehlou stroje při šití. A to vám radím si ohlídat. Nejen, že tím trpí stroj, ničíte jehlu(která vám muže začít tahat nitě z vazby látky) a špendlíky, ale může to být i nebezpečné. V tom lepším případě jen srazíte špičku jehly nebo jehlu ulomíte, v tom horším, vás kousek odpálený silou stroje zraní.

MiciMathonka šitíčko

A když šijeme, tak to potom vypadá takto:

MiciMathonka šitíčko

Doufám, že vám moje šící "fígle" pomůžou zpřesnit/usnadnit/urychlit šitíčko. I když už šiji nějaký ten pátek, rozhodně se nepovažuji za profíka (zatím:D) a i po 7 letech za šicím strojem se pořád učím novým věcem.

A kdybyste měli nějaký specifický dotaz, tak kliďo pište do komentářů, bude téma na další článek!

Krásný večer (třeba strávený za šicím strojem) přeje

MICI✄

12 komentářů:

  1. Senzační vychytávky! Tenhle blog mě baví čím dál tím víc. Dneska jsem tu strávila skoro celý večer :-x.
    Vivi ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuji Vivi, me se na tvem blogu take libilo, tesim se az budu mit cas prosmejdit ho poradne a cely!

      Vymazat
  2. jee zavidim, ze to umis:)
    http://sienastyle.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Ty se máš, že už to takhle umíš! :) Já jsem hrozný amatér! :D

    OdpovědětVymazat
  4. je úplne skvelé že takto vieš šiť, ja to neviem(a ani som zatial neskúšala) ale niekedy neviem natrafiť v obchodoch na niečo čo spĺňa moje predstavy a takto by to šlo raz-dva vyriešiť :)

    www.lerosep.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to urcite, ja kolikrat neco koupim v sekaci a pak to presivam, treba jen proto, ze se mi libi latka. chce to jen cvik :)

      Vymazat
  5. Rada se špendlíky je super...já je vždycky dávám po švu:) Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem rada, nasla jsem ji pred nekolika lety v burde :) a od te doby to pouzivam, pokud tedy nestehuji

      Vymazat
  6. Tak tuhle vychytávku jsem objevila asi před půl rokem, od té doby špendlím jedině na kolmo :))). Ještě, že jsou ty blogy, jinak jsem celej život špentlila jak trotl na vodorovno :))) a díky za typ na nažehlování ... a těším se na další vychytávky...

    OdpovědětVymazat
  7. tak jsem ten tvůj vychytávkový článek hned zúročila u mě na blogu
    http://sarkak-navody.blogspot.com/2012/03/vcerejsi-polstar-ze-zadu.html

    OdpovědětVymazat